Vindhauses Marcello, 6 år gammel på billedet

Velkommen til siden om Italienske mynder!
Her ses et foto af min "Gucci" fra Kennel Vindhause. Han blev næsten 15 år gammel og døde i 2002. Jeg gik den gang ca 3 kilometer hver morgen med mine hunde og han blev aldrig træt. I foto'et er han ca 6 år gammel og jeg var nødt til at binde ham til broen for at få ham til at stå stille til fotografering! Vi skulle over den bro hver dag for at komme til stranden. Gucci er den sorte hund som ses på mange af mine sider! Italienske mynder er fulde af sjove overraskelser, læs lidt om dem herunder.

Den Italienske Mynde er undtagelse fra reglen!
Den er en meget livlig, kvik og intelligent charmetrold, som tryllebinder og gør dens familie til dens slaver! Man opdager hurtigt at synet bedrager mere end hos nogen anden race! Deres små, elegante kroppe gemmer på nogle kloge, nysgerrige, beregnende, selvbestemmende væsener, som med det samme indtager alles hjerter!

En af de mandlige beundrere!
En af vores venner med sin (kones!) italiener, Augusta. Ser han ikke stolt ud?
Tit sker det, at kvinden i huset falder for racens elegante og handy størrelse, mens manden meget heller vil have en større hund. Men netop denne lille race har også et utrolig stor følge af mandlige beundrere! Den er simpelthen ikke til at afvise og inden længe er alle fortabt og overgiver sig!

Gucci varmer sine fødder på Smarty whippet
Gucci når han hygger sig bedst: Når han sidder på en af de andre!

Den er ikke så meget for at ligge og dase hele dagen, som de øvrige mynder.
Den kender ikke til dovenskab og synes at der skal ske noget hele tiden, helst med den som midtpunkt! Om nødvendigt, opfinder den selv mange sjove numre og er så underholdende, at den fungerer også som familiens personlige hofnar - men en hofnar der samtidig er lynende intelligent. Den kan sætte liv og glade dage i enhver familie! Som hvalp er den naturligvis livlig og aktiv, og man skal passe på, at den ikke skader sig selv. Hvalpe kan ikke skelne mellem 5 cm eller 5 m og de springer op på borde og stole og tror, at de blot kan "flyve" ned igen! Så vidt muligt skal man holde dem ved jorden i starten, til kroppen har udviklet sig.
Skulle man finde sin Italienske mynde stående alt for højt oppe på et bord, skal man endelig ikke skælde ud eller råbe, men liste sig blidt og kærligt frem og løfte den forsigtigt ned igen. Mange har brækket et forben under flugten ned på gulvet igen i en for høj fart.
En af de største fornøjelser ved at have Italienske mynder, er at se dem løbe og lege i fri udfoldelse, når man går ture med dem.
De elsker at løbe stærk og leger meget og bør have lejlighed til at løbe frit flere gange hver dag.
Elegant Augusta
Foto: Venners italiensk mynde, "Augusta" viser sine elegance.

Jeg anbefaler godt med motion til denne race. Se mine to, Solo and Dasher, løb lure coursing i august 2014:
www.youtube.com/watch?v=VUBeSC4L0Tg - efter Whippet Bobby's løb og næsten 2 minutter af videon.
Noget af en præstation, og lige så hurtig som whippets! Men de ER små atleter!

Her er to der leger "dræb"!! www.youtube.com/watch?v=VWDuN79bJ74

De tåler ikke regn, sne og kulde og skal have lidt af en "garderobe" med forskellige overtøj til al slags vejr - ligesom ejeren!
-
(Trouser suit fra: Togs for Dogs!)

Udseendet.

Den Italienske mynde er nok den mest ekstreme elegante af alle mynderne. Lange ben, opkneben bug, finmejslet hoved med rosen ører og et kærligt, intelligent udtryk. Som navnet på engelsk antyder, (Italian Greyhound) er de en greyhound i miniature udgave.
Den skal være helt uden de fremstående øjne, æblerund isse og dværgpræg, som så mange andre miniature racer har.
Den er nemlig ikke nogen dværg race.
Størrelsen er for hanner og tæver er bør være maks 38 cm ved skulderen, og minimum 33 cm. Dog er mange lidt større, og nogle findes mindre. Størrelsen variere meget og fra et kuld kan der være søskende af forskellige størrelser.

Et særligt kendetegn for racen er dens meget elastiske højt steppende gangart.

Den Italiensk Mynde har ved 9 mdr. - 1 års alderen opnået fuld skellethøjde. Brystkassen fortsætter med at vokse en smule indtil ca. 18 mdr. alderen. De kan blive meget gamle, 15-16 år er ikke usædvanligt.

Farve. Italiener skal helst være ensfarvede i de FCI lande, som Danmark er medlem af. Små områder af hvidt er tilladt på brystet og tæerne, men ellers skal de fremtræde i én farve, uden forstyrende aftegninger. Hvis man ikke skal udstille ens hund, kan man være heldig at få en hvalp, som på alle andre måder er "perfekt", blot at den har et lidt for stor hvide områder i pelsen, så opdrætteren ikke kan udstille den. Pelsen er fin, glat og altid ren, den støver og lugter ikke og er nem at holde. I hjemmet er Italienerens krav få og enkle: Den elsker varme, menneskers nærværelse og meget opmærksomhed, komfort og husets bedste stol - helst under et tæppe!
Fra tidernes morgen har racen været betragtet som en del af familien og falder til naturligt og lykkeligt i et hvert hjem, og samtidig er den en fryd for øjet. Den er en slags levende kunstværk!

Hvem kommer her?
"Augusta" sammen med to af mine whippets Dee Jay og Magnus - her kan du se størrelses forskel. De alle forsøger at se ud af vinduet da Augustas "far" er på vej til at hente hende efter vi har passet hende i nogle dage.

Historisk resumé. Den Italienske Mynde er en urgammel race i slægt med Greyhounds, og måske stammer den fra det gamle Egypten. Der altid har været nogle små greyhound typer, det kan man se i mange kunstværker op gennem tiderne og så langt tilbage som gravfund i Egypternes pyramider er der fundet balsamerede hunde som ligner Italienske mynder.
Navnet er ikke så meget fordi den kommer fra Italien, men fordi de optræder så ofte her i kunstværker i gennem alle årerne i landets historie.
De har altid været populær som hoffets og fyrsters hunde. Over hele Europa findes der gamle historier og fortællinger, fornemme statuer, gobeliner og malerier af Italienske mynder sammen med deres royale ejere.

Foto nedenunder: To Finske italiener efter et løb på Kallerup Væddeløbs banen! De var lige så vilde og professionelle som deres "store brødre" Greyhounds! (Dagen forinden var de på Verdens Udstilling i København - nu for snart 30 år siden!)
)
Two Finnish Italians
De har været brugt til jagt og kan løbe væddeløb og lure coursing, (bl.a. her i Danmark, men også i Tyskland, Sverige, Finland, USA), men uden tvivl har det været deres underholdende, frække og kærlige væsen, som har vundet flest tilhængere (også blandt mænd!) igennem alle årene.
Motion. Italienske mynder skal helst motioneres hver dag som enhver anden hunderace. Hvis ejeren har tid, kan de nemt løbe rundt i 1 1/2 - 2 timer tur på stranden og komme hjem igen ligeså friske som om de aldrig var kommet ud!
De hader og tåler ikke kulde, blæst og regn, fordi de mangler det fedtlag som andre hunderacer har og med deres tynde lemmer, kan de ikke holde varmen - med mindre de løber stærk.
Derfor er det vigtigt at give dem et dækken på i dårlig vejr.
Se venligst:
www.togsfordogs.net

Hvis man gerne vil have en nem, kærlig og lynende intelligent lille hund, som man kan tage med alle vegne, som er underholdende i alle de vågne timer, (så man let kommer til at grine højt), og som man kan råhygge sig sammen med - så skal du have en Italiener!
Se også 27 italienere samlet under en store "komsammen" hos Kennel Vindhause i 2011:
www.youtube.com/watch?v=XphzgIoPX5M


En venindes italiensk mynde "Nardo", klar til løjer og ballade!

Se italiensk mynde hvalpe vokse op fra fødslen af og indtil de bliver solgt - klik her!
Se min ny italiensk mynde hvalp i 2009 vokse op på en blog (på engelsk) - opdateret ret ofte!

Se også en vild aftens Lure coursing hvor mine egne to italienere løber efter små 2 minutter! Det går hektisk til!
www.youtube.com/watch?v=VUBeSC4L0Tg

Har du nogle spørgsmål? E-mail: janetfm@mynder.dk

TILBAGE TIL START

TIL NÆSTE SIDE OM PHARAOH HOUND