-
Min forbinding til en lille tå der kom ud af led...
Her er hvordan du gør:

Historie: Min Whippet Timmi sprang op ad hegnet herhjemme i raseri efter en fritgående hund lige på den anden side, og fik sin højre lille tå i klemme, så den kom helt ud af led. Jeg strøg den ind på plads uden at vide hvordan, men det lykkedes, og har en tå en gang været ud af led, så sker det sandsynligvis igen og igen.
Derfor satte jeg ind med at lave en forbinding, som han kunne have på hver gang han skulle til at løbe og lege i haven - som vil holde tåen på plads uanset hvad han lavede.
Jeg tog den kun på hvis han skulle løbe i haven, ellers havde han ingenting på indendøre, eller på gåture, så foden kunne fungere normalt når han ikke løbede. Efter lidt over 1 1/2 år, og han var begyndt at løbe lidt igen mere og mere uden bandage, var den helt rask og til sidste kunne han igen løbe lure coursing.
Her er "opskriften":
-
Du skal bruge elastik forbinding som hedder Coban (og kun den duer) og ofte skal bestilles fra apoteket. Den kan "klistre sig sammen". Du skal bruge en rulle på 10 cm bredde og en på 5cm i bredden.
-
Du klipper en aflang firkant fra den 10 cm. Du kan se min tv. i fotoet.
Dvs. den er en krumme bredere end de 10 cm for at nå rundt om foden med en lille overlapning
– justeres selvf. til en større hund!

Så klipper du en lidt aflang firkant fra den 5cm og placerer og trykker den godt ned på den første styk (tryk/gnide med siden af saksen eller dine negler på kryds og tværs) i den placering som er viste på foto.

Tryk også på den anden side – det er denne del hunden går på og slider mest – derfor forstærkningen.

Dernæst bukker du det sammen som det andet "figure" på fotoet, med en smule overlapning.

Nu skal du bukke den op over tåerne en ca 5 mm (3. bandage i billedet) og med en finger indeni så du ikke lukker enden indeni, klemmer du masser af gange med en negle, så det klistre/lukker sig uløselig sammen i enden udvendigt.

Så har du en slags "sok" der holder en uge eller mere. Den kan håndvaskes og genbruges indtil den er total slidt op! Det kommer an på hvor meget hunden løber og der KAN komme huller, som ikke nødvendigvis gør noget, så længe hans tæer ikke kan brede sig ud, men holdes konstant på plads.
Dette er hemmeligheden: Forbindingen forhindre hans tæer i at “åbne sig/spræde sig” under opbremsning, drejning mm., men foden fungerer ellers normalt. Så KAN den svage tå ikke komme ud af led igen, men ellers fungerer den normaltf.

Så tager du sokken på på foden hvis han skal løbe frit.
(Bedst hvis du står med hunden mellem dine ben og bøjer dig godt over hunden, løft benet og hold poten op, og træk sokken på.) Klem så overlapningen er lidt lukket om hans ben, hold med tommelfingeren foran og bind så det ca 35 cm lang stykke af den 5 cm bredde Coban rundt og rundt og rundt med start under hans stor trædepude.
(IKKE rundt om tæerne, de har det fint med bare sokken der holder på dem.)
Man starter UNDERfoden fordi ved at han tramper rundt overpå den store trædepude, er den med til at holde hele forviklingen siddende fast på, så det ikke falder af.

Sådan ser det ud med den 5 cm bandage viklede om:
-
Pas på ikke at lave den for stram.
-
Så når du har viklet den 5 cm bredde rundt nogle gange og lidt op ad benet, stikker du en finger ned i den øverste i forbindingen og TVINGER enden ned i “mellemrummet”, og klem til så hullet lukket igen og forbliver lukket – når du er lidt øvede!!

ELLER du kan klippe det lidt op i midten og binde en alm. knude om benet.

NB. Jeg har taget en nylavet “sok” på Timmi i fotografen, med et stykke af en gamle 5cm elastik viklede rundt, (det kan ikke undgås at det bliver beskidt – men det holder i al slags vejr!) - for så kan du skelne den ene forbinding fra den anden af de to dele, som han har på.
Den 5 cm forbinding er der KUN for at holde sokken på – og skal bindes i en særlig bandage forbindingmønster for at holde.
-
Timmi havde den på i lidt over halvandet år, og hver gang han skulle til at løbe frit - så han kom hen til mig for at få den på, ganske automatisk!
Tåleddet var lidt forstørret i starten (gigt?) men tilsyneladende gav INGEN smerter – bare han har den på NÅR HAN LØBER.
Hvis det er kun en går-tur, så har han det ikke på, og selvf. heller ikke indendøre derhjemme - kun når han løber og leger.

Det virkede – og jeg kunne ønske mig at flere kunne vide om det og bruge det – det vil også spare mange en tåamputation.
Timmi blev HELT rask.
Du kan faktisk se Timmi løbe med den på i haven på mine YouTube videos, med forbindingen på! Her er en: www.youtube.com/watch?v=rKCeJagy7yY

Se hans første gang uden bandage og erklæret rask og løber Lure coursing træning:
www.youtube.com/watch?v=OLcVrh_ve8Q
- han løber som 3. hund, med to “falske starter” - først en anden hund bryder fri og løber med og anden gang knækker snoren!!
Jeg elsker at se denne video – en dejlig sommer dag med fugle sang!
Dette har reddet Timmis livskvalitet – og det ER da dyrplageri for en whippet aldrig at kunne løbe og de har brug for ALLE tæer. Held og lykke!
TILBAGE TIL START