Ch Feisal's Maska Munira

Siden om Saluki
Alle saluki'er på denne side undtagen de øverste fotos, er fra den forhenværende Dansk Saluki opdrætter
Birgitte Horne Nielsen, Kennel Feisal's.
For nyheder om salukihvalpe, besøg Myndeklubbens website fra min link side.-
For the Saluki FCI Standard, click here

Saluki, også kaldet Persiske mynde,
er en af de ældste eksisterende hunderacer. I Mellemøsten, hvor Salukien oprindelig stammer fra, har man ved udgravninger fundet vægmalerier og andre fund, som viser at en saluki-lignende hund blev holdt som jagthund af mennesker allerede år 6000 f.kr. Gravfund dateret til ca. 4000 år f.kr. tyder på. at racen så ud, ligesom den gør i dag. Racens lange historie er fascinerende. Ved at studere den får man indblik både i antik, moderne kunst, litteratur og historie. Salukien var ikke bare kongers "sportshund", den var (og er) fremfor alt de nomade beduinstammers livsvigtige og højt agtede jagthund. Traditionen tro solgte man aldrig en Saluki. Derimod kunne man give en bort som tegn på venskab, taknemmelighed eller bytte den for andre eftertragtede værdier f.eks. et par hustruer, heste eller kameler.
De Salukier der er kommet til Vesten, er også blevet givet væk, specielt til de i Mellemøsten udstationerede officerer fra England og Frankrig. På denne måde kom Salukien til Europa omkring år 1920 for at blive. Hver beduinstamme havde fra tidernes morgen den type af Saluki, som var bedst egnet til at jage netop det vildt, der var i området. Salukier, der er blevet importeret til Europa og USA stammer fra mange forskellige oprindelige typer, og racestandarden er konstrueret sådan, at de forskellige typer tilgodeses. Man ønsker således ikke en helt ensartet Saluki, men bestræber sig på at bevare de typer, som findes beskrevet i litteraturen langt tilbage i tiden. Ligesom beduinstammerne. koncentrerer mange opdrætter deres avlsarbejde om at få en ganske bestemt type Saluki frem. Det skal man også være opmærksom på, når man skal afgøre, hvilken opdrætter man vil have sin Saluki fra. Salukien varierer meget i både hårets længde, kropstype og fremfor alt, i farve. Alle farver, aftegninger og kombinationer er tilladte, undtagen brindle. Skulderhøjden ligger sædvanligvis på 63-73 cm.

Birgitte with Feisal's Qaaniy Qharim
Birgitte stiller en af sine stjerner: DKCH KLBCH KBHV95 Feisal's Qaaniy Qharim.

Saluki som selskabshund.
Salukien er en orientaler og en jagthund. På trods af at racen har været i vesten i mange generationer, opfører den sig ikke rigtigt på samme måde, som vi er vant til med mere almindelige hunderacer. Salukien er ofte reserveret overfor fremmede, og det har gjort mangen en hundeven skuffet, når de har forsøgt at få en første kontakt med en Saluki. Tre slag med halen for en fremmed er store sager, og det overrasker mennesker, som er vant til andre racers mere åbne opførsel. "Værdig og venligt" står der i racestandarden. En Saluki forventer, at du skal opføre dig på samme måde, så ingen "brydertag" tak. Du får i bedste fald et foragteligt blik fra fjernt skuende, langt synende øjne. Det tager måske lidt længere tid at lære en Saluki at kende, end andre racer, men når du har vundet dens tillid er bekendtskabet meget givende. Imod sin familie og sine venner er Salukien meget hengiven og trofast. De elsker opmærksomhed ligesom andre hunde og de er intelligente og store personligheder. De bevarer ofte deres legelyst op i en høj alder. De ældes langsomt og lever ofte længe. Salukiens pels er let at holde. En gennembørstning en gang om ugen er nok, medmindre man ønsker at holde de små hår, som Salukien fælder mere eller mindre året rundt, i skak. I så fald er en daglig gennembørstning nødvendig.
Salukien gør ikke meget, men advarer dog, når nogen ringer på døren eller nærmer sig huset. Helt stille er Salukien ikke, mange "taler" gerne ofte og udtryksfuldt. Den viser sin hengivenhed på mange forskellige måder. Salukien er måske ikke præcis, hvad man forstår ved en "børnehund", men fungere udmærket sammen med børn, hvis man overholder de regler, som gælder for al omgang mellem børn og hunde.
Salukien bevæger sig roligt og graciøst indendørs og lugter ikke af hund. Du må helst ikke hidse dig hurtigt op og være utålmodigt. Salukien er ligesom alle orientalske hunderacer meget selvstændig, men også ganske blød og følsom i temperament. Er du alt for hård mod en Saluki, bliver den sjældent aggressiv, men derimod ofte over-nervøs og underdanig. Det samme sker, hvis man ikke socialiserer og miljøtræner hvalpene. De skal have mange gode erfaringer fra mange forskellige oplevelser mens de er små.
Saluki Ch. Najad el Aswad

DKCH KLBCH FEISAL'S NAJAD EL ASWAD,
f. 24.5.1992


3 generations of Feisal's Salukis!

Tre generationer af Feisals salukis!
(Med den rigtige "ørkenhund look"!)

Motion er meget vigtig.
Salukier elsker at gå lange ture i park, Hundeskov eller på strand og det er en fordel hvis du bor i nærheden af sådanne områder, eller kan opsøge dem jævnligt i de næste 10-15 år. Den er en stærk hund, som med den rette motion, mest består af sener og muskler. Som ung er Salukien selvmotionerende i sin iver for at bruge al overskudsenergien. Indkaldnings problemer er desværre ganske almindelige for ejere af de orientalske mynder, hvis man ikke griber det an på den rette måde. Salukien vil selvfølgelig bruge sine ben så længe den har lejlighed til det. Og de bliver næsten aldrig trætte! Specielt som ung kan den blive “beruset af salighed” over sin egen fart og døv overfor ejerens kalden. Men lader du din Saluki være løs hver dag fra den er hvalp (selvfølgelig under opsigt og på trafiksikre områder), vil den ikke løbe væk eller stikke af fra dig. Salukien løber som regel i en stor ring omkring dig, når den løber for sin fornøjelses skyld. Det er kun hunde, der aldrig får lov at gå løse som stikker af eller ikke er lydige. At løbe frit for en Saluki er lige så vigtigt som at spise og sove - og er i øvrigt et betagende syn!
Jagtinstinkt.
Salukiens jagtinstinkt kan derimod blive et problem for dig. Salukien er trods alt fremavlet gennem tusindvis af år, til at blive perfekt til at forfølge sit bytte over lange strækninger ved hjælp af synet. Dette er forbudt i Danmark. Plus at du udsætter både dig selv, hunden og omgivelserne for fare ved at lade den jage, det være sig harer, rådyr, heste eller terrænløbere! Det bedste er derfor at forebygge, gennem den rigtige indlæring af indkald af hunden allerede fra starten. Det er heller ikke alle Saluki’er, der har så stærkt et jagtinstinkt, at det bliver noget problem.

Hvis du gerne vil vide mere, er du velkommen til at henvende dig til mig på janetfm@mynder.dk
eller besøge Myndeklubben, (hvor du også kan finde opdrættere) www.myndeklubben.dk
SE NÆSTE SIDE om SKOTSKE HJORTEHUNDE

TILBAGE TIL START

Se min sjov Lure Coursing video med bl.a. Whippet og Saluki - og en saluki der slutter af med flere sejrsløb rundt om ejeren!
www.youtube.com/watch?v=VUBeSC4L0Tg